GiHaTass Bloggen

GiHaTass Bloggen

Livet hos oss i Byxelkrok

I bloggen kommer jag skriva om vardagen, tävlingar, försäljning, hundarna, mig mm =)

Kurs, viltspår, lydnad & nya marker =)

GiHaTassPosted by Amelie Franzén Thu, October 08, 2009 19:48:11

Idag åkte vi till min privatelev Blixten, en ca 8månaders Rodhesian Ridgeback hane. Matte och husse har camping med stora ytor som nu ligger öde då säsongen är slut.

Vi hade pratat om att Blixten skulle få testa viltspår som en ny form av aktivering. Så vi åkte dit med blod, klöv och sele + lina. Då vi hade fått klartecken att låna marken när vi ändå var där så tog vi med till ett spår till. Mire har ju paus i lydnaden så han blev den som fick spåret. Mire har inte spårat sen i våras så det skulle bli intressant att se hur det skulle gå!

Vi började med att lägga Blixtens spår, blev ca 80 meter, rakt i en barrtäckt skogsdunge. Sen la vi Mires spår, längden e jag osäker på men det blev några vinklar, ett bloduppehåll och lite växlande underlag. Sen stog vi och pratade en stund och därefter hämtades Blixten. Han är en jättehärlig och busig pojke med en trevlig grundlydnad och positiv syn på livet. Han fick låna Harpos sele och så tog vi linan eftersom den ändå var med. Jag visade på honom på uppsparket och sen fick han jobba ostört. Och OJ som han jobbade smiley Han stog länge och väl vid starten, ringade något lite och sen började han jobba i spårets riktning. Vi hörde hur näsan arbetade för full, han stannade vid "varenda" bloddroppe och ringade en eller två små tillfällen. Han var kanonduktig!!! En riktig stjärna smiley Han markerade klöven tydligt men vågade inte ta den på en gång. Så jag lekten och busade med den och efter en stund grep han den med stort intresse. Familjen fick behålla klöven för att kunna lägga nått släpspår till nästa gång vi ses.

Sen tog vi Mires spår. Det märktes att han var ringrostig... Starten gick bra men sen skulle han kolla alla viltstigar längs första sträckan. Första vinkeln var totalt förvirrad... Han fick ha en del hjälp men efter ett tag så tog han spåret igen. Därefter gick nästa sträcka, vinkel 2, nästa sträcka inkl bloduppehållet och hittandet av klöven jättebra. Vittringen låg dock ganska långt till höger om spåret så han kryssade en hel del. Men med tanke på att det var länge sen sist så var jag nöjd med honom smiley

Sen tog vi ut Gilja och Taffie och körde lite lydnad. Rutan, fjärren, hopp-apport mm med Gilja och mamma körde linföringhet, ställande, apportering, hopp mm med Taffie. Harpo fick oxå komma ut och köra lite lydnad och nosa lite i början av Mires spår vilket han fixade bra!

Därefter åkte vi hem, nöjda och trötta och med en känsla av att vi kanske lyckas komma igång och träna regelbundet under hösten. Vi ska få lov att vara på campingens marker och både lägga spår, träna lydnad och då det bara är några hundra meter till havet kan vi njuta av stranden och apporteringsmöjligheterna oxå smiley

Ha en fin hösthelg smiley